Den 23. september 1722 kl. 17 blev der for første gang sagt replikker på dansk fra scenen. Det var ikke bare teaterhistorie, men en revolution for hele det danske samfund. Nu blev almindelige borgeres liv synliggjort på scenen, det danske sprog blev udbredt til alle samfundslag og en egentlig dansk, litterær tradition tog sin begyndelse. Teatret var indtil 1722 adlens privilegium og underholdning – nu fik det plads i ganske almindelige danskeres liv. Dramatikere skabte en ny genre på dansk, danske skuespillere blev uddannet, og vi fik både en opera og en ballet. Teatret blev en central del af den offentlige debat og formede os, som de mennesker vi er i dag. 300 års dansk teaterhistorie har haft en enorm betydning for vores samfunds udvikling, vores danske sprog og identitet – det er det, scenekunsten kan. Det er det har vi fejret i år!

Fejringsprogrammet har bugnet af oplevelser – vores kalender har været fyldt med godter. Lige fra den klassiske teaterforestilling som Folketeatrets “Den poetiske raptus” til den multimediale oplevelse “Verdens forestilling” på Sydhavn Teater. Svendborg og Stege har holdt byfest for borgerne med alskens oplevelser. Folketeatret har arrangeret teaterhistorisk vandring. Aarhus Teater har budt på teaterhistorisk pop-up-udstilling i deres foyer. Gritt Uldall-Jessen fra det frie felt har udgivet en podcast. DATS har arrangeret Short Play Days i hele landet. Lokale teaterforeninger som Stevns teaterforening har i samarbejde med Stevns bibliotekerne inviteret til foredrag, og flere folkeuniversiteter har arrangeret forelæsninger. Desuden har du kunnet komme til fødselsdagsfest på både teater Nordkraft og Betty Nansen teatret.

Vi har med stolthed haft Hendes Majestæt Dronning Magrethe den Anden som protektor for fejringen. Tusind tak til Hendes Majestæt for at skabe opmærksomhed omkring 300-års-jubilæet. Se lykønskningen herunder:

 

Og fejringen er gået alt andet end uset hen i medierne. Vi er meget taknemmelige for, at pressen har omtalt foreningen og fejringen mere 1000 gange i årets løb! Nyheder, anmeldelse, reportager, kronikker, TV-indslag og meget mere har sat fejringen og scenekunstens vitalitet i rampelyset.  Du kan læse diverse omtaler på vores presseside.


Teaterfortællinger – dokumentarer og podcasts

Dansk Teater 300 År har i samarbejde med Liv Thomsen fra Historieselskabet skabt en lille folkegave: 10 korte film og 20 podcast om dansk scenekunst gennem tiden. Det er fortællinger om mennesker med en mission, om kompromisløse teaterfolk, om teaterfejder og store succeser, skandaler, divaer og store egoer. Det er ikke bare fortællingen om scenekunstens udvikling, men om hele Danmarks udvikling som et demokratisk styret land, om sprogets udvikling, om dannelse, kulturhistorie og stor kunst. Filmene følger teatrets udvikling fra den første spæde start i 1722, gennem opture og nedture, krige og pandemier, skandaler og fester – helt op til vore dage, hvor scenekunsten blomstrer som aldrig før. I podcasten deler Danmarks førende inden for feltet ud af deres viden.

Tak til Augustinusfonden, Gangstedfonden og Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s fond for at muliggøre Teaterfortællinger.

Se filmene her, og lyt til podcast her. God fornøjelse!

Obs: Filmene blev først vist af Danmarks radio i fjernsynet og på DR TV. De kan fremover ses på Teatermuseet ved Hofteatrets hjemmeside.


Jubilæumsudstillinger i hele landet 

Som led i et mangfoldigt fejringsprogram landet over opsatte Dansk Teater 300 År i samarbejde med designbureauet Torden & Lynild en teaterhistorisk udstilling i otte danske byer. Udstillingen var et skønt sammensurium, hvor fortid og nutid smeltede sammen i et broget patchworktæppe, en smukt bundet buket af nogle af dansk scenekunsts fineste momenter. Den var  let tilgængeligt, skulpturelt og visuelt oplysende og en kilde til at lade tilskuerens fantasi få frit løb. En QR-kode og tidslinje ledte publikum på en teaterhistorisk rejse, imens billeder sendte tankerne og minderne på flugt til forestillinger, teatre, skuespillere og genrer gennem tiden. En farverig collage, der fængede lige meget hos børn som voksne og inspirerede hele familien til en tur i teatret.

Med udstillingen inviterede vi beskueren ind i den danske scenekunsts historie gennem 300 år og belyste mangfoldigheden og forskelligheden i dansk scenekunst i dag. Dansk Teater 300 Åra jubilæumsudstilling kunne opleves i Aarhus, Herning, Holstebro, Odense, Kolding, Holbæk, Stege og København. 

Tak til Teatermuseet i Hofteatret, Storm/Frederiksbergmuseerne, Det kgl. Bibliotek samt 55 teatre over hele landet, har bidraget med billedmateriale til udstillingen.

Tak til alle bidragende teatre, kulturinstitutioner og fotografer.

Særlig tak til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Dansk Skuespillerforbund for at muliggøre udstillingen.


Folkefest og jubilæumsdag 23/9/22

Fejringsdagen den 23. september blev markeret med et brag af en folkefest på Kongens Nytorv i København. Fejringsdagen bød på opsætning af mindeplade i Ny Adelgade, åbning af jubilæumsudstilling skabt af Dansk Teater 300 År i samarbejde med designbureauet Torden og Lynild, taler fra initiativtager og ambassadører samt festlig laurbærkransning af Holberg-statuen foran Gammel Scene. Med kaffe og kanelsnurrer nød vi også musikalsk underholdning fra De damer og skuespillerparret Johanne Louise Schmidt og Thomas Hwang. Se hele programmet her og mærk selv stemningen i videoen herunder.


Seks tænketanke – viden og indblik i fremtidens teater 

Tidligt i vores arbejde med 300 års dansk teaterhistorie blev vi enige om også at fokusere på fremtiden. I stedet for én stor tænketank, besluttede vi at lave flere mindre, som skulle være knyttet til konkrete teatre i forskellige dele af landet og med temaer, der var forbundet til teatrenes profil. Det var vigtigt for os at invitere kunstnere fra udlandet, som havde større erfaring med at arbejde inden for de forskellige tematikker. Ønsket var at hente frisk ilt til scenekunstens arbejde og lægge nye spor ind i en ny tid. Det blev til seks tænketanke:

  1. En tænketank i Horsens om Børneteater for et etnisk mere sammensat publikum.
  2. En tænketank om Musik-dramatik på S/H i København med fokus på de genrenedbrydende formater.
  3. En tænketank på White Hole Theatre om Digitalt teater, der er et meget nyt og herhjemme næsten uopdyrket felt.
  4. Tænketanken Teksten og Scenekunsten om ny dansk dramatik i Skuespilhuset. Her var en reading af et nyt stykke af Madame Nielsen og en efterfølgende refleksion over teatrets rolle i den offentlige debat. 
  5. Tænketanken ’Holberg goes black’ om diversitet og de nye stemmer i dansk scenekunst. Den blev kurateret af Black-to-Normal på Blaagaard Teater. Med inspiration fra Holberg og nulevende britiske dramatikere, der resulterede i sidste weekends præsentation af fire nye dramatikere og fire nye enaktere ved en performativ reading.
  6. En tænketank på Aarhus Universitet med refleksioner fra byens teaterledere og lokale scenekunstnere over deres perspektiver. Her kunne man også høre om Det Kongelige Biblioteks arbejde med at digitalisere arkiver til glæde og inspiration for scenekunsten.

I foråret 2023 vil vores syvende tænketank om samtidsdans kunne opleves på Betty Nansen Teatret.

Læs her Iscenes reportager fra vores tænketanke

Holberg goes black – seriøst sjov, sproglig energiudladning – Iscene

Nye digitale strømninger – teater i samspil med Metaverset – Iscene

Demokratiets pris – fejring af 300-året for dansk teater – Iscene

Fagstærk debat om diversitet på Horsens Teaterfestival  – Iscene

Fremtidens musikdramatik: Nye indsigter og inspiration  – Iscene

Visioner for Scenekunsten – mellem mulighedsrum og trusler – Iscene

Tak til:

Louis Hansenfonden, Bikubenfonden, Beckettfonden, Zeuthens Mindelegat, Wilhelm Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Danske Dramatikere og Dansk Skuespillerforbund for uvurderlig støtte til tænketankene for fremtidens scenekunst.


Udgivelser – bøger, tidskrift og CD’er 

Fejringsåret for dansk teater har budt på fantastiske CD- og bogudgivelser. Dansk Teater 300 År har selv udgivet tre bøger i samarbejde med Selskabet For Dansk Teaterhistorie og Forlaget Kronstork:

Ballet” af Erik Aschengreen

Opera” af Nila parly

En verden af forestillinger – skuespil og illusion” af Ulla Kallenbach

Multivers har desuden udgivet “Holbergs masker” af Bent Holm, EC Edition har udgivet “Holbergs yngel” af Niels Vandrefalk.

“Peripeti – Dansk (?) scenekunst” tidsskrift for dramaturgiske studier, særnummer i forbindelse med fejringen af Dansk Teater 300 År.

CD – Find afspilleren frem eller sæt den på under køreturen, og nyd (musik)dramatikkens kunst og klang i din øregang. Dansk teater 300 år har budt på spændende CD- udgivelser fra Hegermann-Lindencrone. Læs mere om CD’erne her og på fat køb dem hos Hegermann-Lindencrone.


Sæt Scenen! – et læringspil til folkeskolernes mellemtrin

I anledning af dansk teaters 300-års fødselsdag kan alle elever på mellemtrinnet få scenekunst på skemaet – både nu og i fremtiden, og det er ganske gratis.

Vi har selv sendt spillet til over 1.100 skoler, og det er allerede blevet afprøvet med stor succes og glæde for både elever og lærer. 

Sæt Scenen! er et spilkoncept, der giver skoleelever på mellemtrinnet indblik i teatrets magiske verden bag scenen. Eleverne kommer omkring afgørende beslutninger i forbindelse med det at lave en teaterproduktion. Derudover får de indblik i de mange kunstneriske og arbejdsmæssige valg, der i sidste ende leder til en færdig forestilling. Det er hverken påkrævet eller afgørende for spillets succes, at læreren er teaterkyndig. Udover at træne elevernes samarbejdsevner bidrager den levende kunst til deres sociale og kulturelle dannelse. Med Sæt Scenen! får børnene på mellemtrinnet en dybere forståelse for scenekunsten udover den umiddelbare oplevelse, fordi de præsenteres for de problematikker og konsekvenser, der hører til en teaterproduktion. Det er legende læring, når det er bedst.

Her er en stemningsvideo fra da børnene på Park Teatrets teaterskole spillede Sæt Scenen.

 

Læringsspillet Sæt Scenen! er udviklet af Dansk Teater 300 År i samarbejde med Teatercentrum og CPH Game Lab.

Tak til vores lærerkonsulent Malte Barslund fra Lindehøjskolen i Herlev.

Tak til A.P. Møller Fonden for støtte til realiseringen af spillet.

Få fat i spillet! Du finder Sæt Scenen! på www.sætscenen.dk.


Ambassadører for Dansk Teater 300 År

Dansk Teater 300 År er stolte af at have et stærkt hold af ambassadører for fejringen. De har skabt opmærksomhed omkring det store fejringsår for dansk scenekunst ude i landet, på sociale medier, i fjernsyn og aviser. Se bl.a. Ditte Hansen i Aftenshowet, eller læs Lone Hertz’ kronik i Politiken eller læserbrev i Information. Du kan også få en hurtig teaterhistorisk opfrisker med Alvin Bursøe og Ditte Hansen her.

Tusind tak til Lone Hertz, Ditte Hansen, Alvin Bursøe, Johanne Louise Schmidt, Laus Høybye, Lue Støvelbæk og Jakob Fauerby for den store indsats.

Her en lille hilsen og et højt hurra fra Lone:


Tak for et fantastisk fejringsår!

Vi havde desuden fornøjelsen af at invitere alle medlemmer, samarbejdspartnere og bidragsydere til en skøn aften i Cinemateket d. 1. december med Rasmus Botoft som vært. Her fremviste vi foreningens mange projekter og fik mulligheden for at sige tak for et fantastisk fejringsår.

Herunder en lille stemningsvideo derfra:

Der skal endnu engang lyde et kæmpe tak til alle, der har bidraget til det fantastiske fejringsår. Først og fremmest en særlig tak til A.P. Møller Fonden, der har mulligjort al vores formidling. Tak  til alle foreningens støttegivere, vores samarbejdspartnere, alle arrangørerne, vores repræsentantskab, foreningens bestyrelse, og sidst men ikke mindst hele vores sekretariat.

Vi ses om 100 år…

Dansk teater længe leve!