Hvad har Danmark, danskerne og demokratiet til fælles? Vi er rundet af komedien. Nu er spørgsmålet: Hvad er befolkningens forhold til demokratiet i dag? Hvordan kan en ny, moderne komedie tale ind i nuværende samfundsmæssige og politiske vilkår i dagens Danmark?

Det undersøger Dansk Teater 300 År sammen med Det Kongelige Teater, Madame Nielsen og mange flere.

 

Den almindelige borger og den borgerlige offentlighed

Dramatikken og komikken har sat varige spor i den danske kultur – litterært, kunstnerisk og politisk! Fra man begyndte at opføre teater på dansk i 1722 og frem år frem, skrev Holberg intet mindre end 27 komedier. På den måde kunne almindelige borgere opleve karakterer og situationer, som de kendte fra deres egen virkelighed – og på en sprog, de forstod. Da ”Den politiske kandestøber” havde premiere den 25. september 1722, var det første gang, den almindelige borger diskuterede politisk på dansk i et offentligt teater. Udviklingen af en borgerlig offentlighed var afgørende for det moderne demokrati. Den borgerlige offentligheds natur, som var at udveksle ideer, vurderinger og kritik om det fælles, var afgørende for udviklingen af den demokratiske konstitution, Danmark skulle få 130 år senere.

Madame Nielsen skriver moderne komedie

Holberg gjorde det i 1722. Hvordan gør vi det i dag? Hvordan kan vi kokkerere en komedie sammensat af de helt rette ingredienser, så den smager af samtidens samfundsmæssige og politiske vilkår. Det har Det Kongelige Teater og Dansk Teater 300 år inviteret en af landets bedste dramatikere, Madame Nielsen, til at undersøge, når hun skriver en ny, moderne komedie. Oplægget til Madame Nielsen har ikke været at skrive en Holbergsk komedie, men frit at formulere en komedie med tanke på Holbergs forfatterskab. Temaet for komedien er demokratiets perspektiver i fremtidens Danmark.

Reading og samtale om scenekunsten

Madame Nielsens komedie fremføres som en reading og iscenesættes af Madeleine Røn Juul.

De medvirkende er:

  • Maria Rossing
  • Jens Jørn Spottag
  • Ena Spottag Fog
  • Marie Dalsgaard
  • Christine Gjerulff
  • Nicolai Dahl Hamilton.

Efter readingen vil der være en samtale mellem Madame Nielsen, satireforsker Dennis Meyhoff Brink og idehistoriker Mikkel Thorup om, hvordan det står til med den politiske dialog i vores senmoderne offentlighed. De kommer også omkring, hvordan det står til med scenekunsten som kunstnerisk spejling af den politiske dialog og scenekunstens mulighed for stadig at være en del af dialogen i det offentlige rum.
Du kan købe billet til tænketanken her.

Større end teatret

Er du nysgerrig på teatrets historie og betydning for det danske samfund? Dansk Teater 300 År har i samarbejde med Historieselskabet og Danmarks Radio udgivet 10 små film om den teaterhistoriske rejse fra 1722 til 2022. Det er ikke bare fortællingen om scenekunstens udvikling, men om hele Danmarks udvikling som et demokratisk styret land, sprogets udvikling, dannelse og kulturhistorie. Dansk Teater 300 Års projekter skuer også fremad, bl.a. med seks tænketanke om fremtidens teater. Hvilke tænketanke er der ellers? Find dem her.

Se flere nyheder her.

På billede: Madame Nielsen, Mikkel Thorup & Dennis Meyhoff Brink