Fejringsåret er officielt slut, men Dansk Teater 300 År har stadig lidt magi gemt i lommerne. Vi løfter nu sløret for fejringens sidste tænketank i samarbejde med et stærkt felt af arrangører og paneldeltagere. Kom til tænketank på Betty Nansen Teatret den 17. maj 2023.
Dansehallerne, Betty Nansen Teatret og Bora Bora afholder i samarbejde med Dansk Teater 300 År en tænketank om mødet mellem dans og teater – her defineret som koreografi og dramatisk teater. Dans og koreografi har spillet en afgørende rolle i teaterhistorien, som vi allerede kan se ved korene i antikkens teater, og samspillet mellem koreografi og teatralitet bliver ved med at udfordre og udvikle nye genrer. Alligevel bliver dans og teater stadig ofte betragtet som to adskilte systemer i dansk scenekunst.
Til at sætte spot på potentialerne og udfordringerne i mødet mellem koreografi og dramatisk teater har vi inviteret et panel af internationalt anerkendte scenekunstnere hvis eget arbejde går på tværs af kunstformerne. Paneldeltagerne taler med afsæt i deres egen praksis, personlige erfaringer med og refleksioner over de kunstneriske, menneskelige og strukturelle aspekter af mødet.
Dagens paneldeltagere
Tænketankens paneldeltagere er
- Koreograf og filmskaber Gunilla Heilborn (SE), koreograf
- Teaterinstruktør og dramatiker Jo Strømgren (NO)
- Koreograf og teaterleder Tina Tarpgaard (DK)
- Dramaturg, teaterskaber og forsker Katalin Trencsényi (HU/UK)
Et dyk ned i dagens spørgsmål
Tænketanken byder op til intellektuel fagdans med debatter, der er relevante for alle i fagfeltet – både den praktisk udøvende scenekunstner, underviseren, producenten, kommunikationsmedarbejderen og den administrative medarbejder m.fl. Vi ønsker med tænketanken at inspirere til flere, mere ligeværdige og reflekterede møder mellem dans og teater på de danske scener.
I løbet af dagen vil panelet vil i dialog med salen undersøge, debattere og reflektere over spørgsmål som:
- Hvad er potentialerne i overlappet/grænsefladen mellem koreografi og dramatisk teater anno 2023?
- Hvordan kan indblik i de dramaturgiske processer i hhv. koreografi og dramatisk teater åbne mod nye indsigter i scenekunsten?
- Hvordan arbejder en koreograf med skuespillere og en teaterinstruktør med dansere?
- Er der et hierarki i scenekunsten, og hvad er i så fald de strukturelle konsekvenser for mødet mellem koreografi og dramatisk teater?
Tænketanken modereres af Karen Vedel (DK), lektor ved Teater- og performancestudier på Københavns Universitet.
Tilmelding og program
Tænketanken finder sted på Betty Nansen Teatret den 17. maj kl. 13:00-16:30.
Tilmelding skal ske senest 10. maj.
Læs det fulde program, og tilmeld dig her.
Arrangementet er gratis og foregår på engelsk.
Dans, koreografi og teater – er det nyt?
Absolut ikke. Vidste du, at dans og koreografi faktisk spiller en afgørende rolle i teaterhistorien? Det viser sig allerede i Antikken, når vi kigger på korene i det græske teater, og samspillet ses i mange genrer gennem historien – også i dag! Tænk blandt andet på de danske revyer, den historiske avantgarde, musicals, danseteater, fysisk teater og postdramatisk teater. Dans og koreografi spiller en afgørende rolle i et hav af genrer, og den vedvarende, gensidige inspiration og integration af dans og dramatisk teater udfordrer og udfolder konstant nye genrer og praksisser.
Den 17. maj diskuterer vi alt det og mere til, når vi forholder os til mødet mellem dans og teater.
Indtil da kan du lytte til vores podcast Teaterfortællinger episode 21, hvor tænketankens moderator, Karen Arnfred Vedel, er gæst. Man kan nemlig ikke fortælle dansk teaterhistorie gennem 300 år uden at komme ind på den dans, der ikke er klassisk ballet og Bournonville. Karen er lektor i teater- og performancestudier og danseforsker ved Københavns Universitet, og i denne episode handler det om den moderne dans, om “dancing-girls,” om udenlandske stjerner og gæstespil på de danske dansescener og om kulturkamp og krop.
Vi glæder os til at se dig til tænketank!
Se flere nyheder her.
