Fejringsåret går på held, og det er tid til refleksion. Dansk Teater 300 År har snakket med Iscene om, hvad der lykkedes godt og mindre godt – og hvad projektet kan pege frem imod.


Iscene
har interviewet de tre initiativtagere for Dansk Teater 300 år. Alette Scavenius, Linnea Voss og Janicke Branth fortæller her om, hvad de synes lykkedes godt og mindre godt. Samtidig fortæller de om drømme og visioner, der aldrig så dagens lys og deler deres håb for projektets videre liv.

Her får du et par udpluk af artiklen.

Peg på et projekt under Dansk Teater 300 År, der er lykkedes godt

”Uden at gå i selvsving over egne fortræffeligheder, synes jeg faktisk, at alle vores projekter er lykkedes godt,” lyder det fra Alette Scavenius, der er en del af styregruppen bag Dansk Teater 300 År. De to øvrige styregruppemedlemmer er Linnea Voss og Janicke Branth. Sidstnævnte uddyber: ”Det er virkelig et svært spørgsmål at besvare, fordi vores projekter har været så forskellige og har rettet sig mod så forskellige målgrupper, og derfor havde forskellige målsætninger.”

To ambitiøse projekter, der ikke nåede med

Alette Scavenius fortæller: ““Der er to store, kuldsejlede projekter, som jeg er ked af, aldrig fik et liv: Jeg så gerne en bus køre rundt i hele landet i en måned eller to og lave pop-up-teater på centrale steder i by og på land. Præmissen for vores projekt har bl.a. været, at vi skulle forsøge at ramme alle de, som ikke har scenekunst som deres DNA og møde dem der, hvor de er. Dvs. køre ud til skoler, fabrikker og andre store arbejdspladser med videre. Vi havde fået lov til at låne Teater Vestvoldens bus, som er indrettet som et lille teater, og BaggårdTeatret var villige til at stille deres gigadukker fra sommerens store forestilling, Fjeren og Rosen, til rådighed som blikfang. I samarbejde med de lokale teaterforeninger og DATS kunne en skuespiller og en formidler invitere folk indenfor til en uforglemmelig oplevelse, som ville ændre deres liv og få dem til at gå i teatret tre dage om ugen resten af deres liv. Men ak…”

Håbet for Dansk Teater 300 Års spor fremadrettet

Janicke Branth håber meget “…at al det fokus på scenekunst, fejringen har skabt, vil få endnu flere mennesker til at opsøge den i en eller anden form i fremtiden. Og så håber jeg, at diversitet vil komme meget højere op på dagsordenen. Ikke for at være politisk korrekt, men fordi, der ligger et kæmpe potentiale i at udfolde diversitet i scenekunsten.”

Alette Scavenius tilføjer: “I den bedste af alle verdner har vi formået at formidle en masse viden om teater, som selvfølgelig højner forståelsen af kunstarten. Mit sidste håb havde været at sætte scenekunsten på politikernes dagsorden, men det må jeg nok erkende, hører til i en anden dimension. Men hvem ved? Jeg vil bare minde om, at man i mange andre, tidligere kulturer ikke uddannede DJØF’er til regeringsledelse, men humanister. Kunne man sine klassikere, kalligrafere ordentligt, spille og digte, var vejen banet til magten. Vores samfund ville unægtelig se noget anderledes ud, hvis vi turde gå den vej”

Læs hele interviewet her.

 

Glædelig jul og godt nytår!

Se flere nyheder her.

Fra venstre: Linnea Voss, Alette Scavenius og Janicke Branth i selskab med bestyrelsesformand Mikkel Harder. Foto: Hasse Ferrold
Foto øverst: Alex Green