Endnu en gave i anledning af fejringsåret

Banebrydende aftale gør dansk teater tilgængeligt digitalt i hele Danmark. Det Kgl. Bibliotek har med Danske Dramatikere via Copydan Tekst & Node forhandlet en aftale på plads, der giver adgang til dansk dramatik i manuskriptform. Det betyder, at den dramatik, der har spillet på danske scener, men som ikke er blevet udgivet, nu vil blive digitaliseret og stillet til rådighed online for alle i Danmark via Det Kgl. Bibliotek. I Danmark er der ikke en stærk udgivertradition for dramatik – modsat England og Tyskland. Derfor befinder en stor del af den dramatik, der er blevet spillet på de danske scener sig udelukkende på Det Kgl. Biblioteks Teatersamling. Der findes 30.000 skuespil i manuskriptform i Teatersamlingen. Tidligere har man kun kunnet få adgang til værkerne ved at møde op i forskerlæsesalen i Den sorte diamant i København.

”De tidligere adgangsforhold til manuskripterne har svaret til, at det kun var muligt at læse en stor del af danske romaner ved personligt fremmøde på et bestemt tidspunkt og sted. Den begrænsede adgangsmulighed har klart påvirket kendskabet til dansk dramatik uden for en snæver kreds. Det håber vi nu at kunne råde bod på. For dramatik er for alle. Og Det Kgl. Bibliotek har manuskripter på alt fra børne- og ungedramatik til store sceniske tragedier og komedier i samlingen,” siger Anna Lawaetz, ansvarlig for Teatersamlingen på Det Kgl. Bibliotek.

Næstformand i Danske Dramatikere Jokum Rohde siger følgende om aftalen:

”I 2022 fejrer dansk teater sit 300-års jubilæum og det fejrer vi med en historisk tilgængeliggørelse af den dramatiske tekst. Hele livslange, banebrydende, stilomvæltende forfatterskaber vil nu kunne læses, uafhængigt af deres sceniske liv. Det er til gavn for vores kommende teaterpublikummer, at de kan tilgå dramatikken før og nu, såvel som det er altgørende for vores kultursamfund at stifte bekendtskab med de dramatiske karakterer der i dramatikken fødes, lever, tænker, handler – og iagttager os på vores egen vej gennem historien.”

Aftalen er en del af Det Kgl. Biblioteks strategi om at fremme åben og lige adgang til kulturarv for alle i hele Danmark.

Dramatikere og forskere viser egne favoritter

For at gøre det let at finde en indgang til det at læse dramatik har en række dramatikere og teaterforskere i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek udvalgt deres egne favoritter blandt den digitaliserede dramatik som en forsmag på de store oplevelser i samlingen. Se filmene på Det Kgl. Biblioteks hjemmeside.

Vær opmærksom på

Den nye adgang giver mulighed for at læse dramatikken.
Ved opførsel skal tilladelse indhentes hos rettighedshaverne.
Musikdramatik og udenlandsk dramatik med aktive rettigheder indgår ikke i aftalen.

Læs mere om Teatersamlingen her

Se flere nyheder her.

Dæmonernes Port, Odense Teater 2003.
Peter Michaelsen og Kim Jansson, Hanne Windfeld, Lillian Tillegreen, Susse Wold, Morten Hauch-Faussbøll. Fotograf: Jesper Corneliussen